DODGEBALL PRAVILA

Koliko osoba može igrati?

Dodgeball se igra između dva tima sa po šest igrača sa svake strane. Timovi mogu biti muški, ženski ili mix. Svaki tim može imati do šest zamjena.

Kako pobijediti?

Cilj u Dodgeball-u je eliminirati sve protivničke igrače kako bi zaradili poene. Tim će zaraditi dva poena za svaki set koji osvoji. Na kraju utakmice, tim sa najviše poena pobjeđuje.

Koliko traje Dodgeball utakmica?

Dodgeball utakmica se igra na dva poluvremena po 15 minuta, sa pauzom od 5 minuta između poluvremena. Utakmicu čini neodređen broj setova; u kojima timovi pokušavaju eliminirati protivnike kako bi zaradili poene. Svaki set završava kada je jedan od timova potpuno eliminiran ili nakon 3 minute. Ukoliko set potraje 3 minute, tim koji je ostao sa više igrača na terenu zarađuje dva poena. U slučaju neodlučenog ishoda, svakom timu se dodjeljuje po jedan poen.

Na koji način započinje Dodgeball utakmica?

Na početku svakog seta igrači se poslože iza svojih zadnjih linija i pet lopti se postavlja ravnomjerno na centralnu liniju. Kada sudac označi početak, igrači potrče prema loptama kako bi ih što prije dohvatili. Ovaj prvi potez timova se zove "borba za lopte". Pri borbi za lopte može sudjelovati maksimalno po tri igrača i mogu uzeti samo lopte sa njihove lijeve strane, dok centralnu loptu mogu pokušati uzeti oba tima. Lopta može biti bačena jedino kada prijeđe preko timske napadačke linije. Jednom kada lopta prijeđe napadačku liniju, ista je u igri do kraja seta.

Kako su igrači izbačeni?

Igrači mogu biti izbačeni na slijedeće načine:

  • Bačena lopta pogađa protivničkog igrača bilo gdje u predjelu tijela.
  • Lopta je uhvaćena od strane protivničkog igrača (protivnički tim vraća u igru jednog od svojih igrača).
  • Igrač prijeđe u teren protivnika preko neutralne zone.

Kako izgleda Dodgeball teren?

TOP