Street Dodgeball Pravila

Street dodgeball je pojednostavljena verzija službenog dvoranskog Dodgeball-a. U nastavku slijede Street Dodgeball pravila.

1. Fairplay:

Dodgeball funkcionira samo uz fair play. Ideja fair play-a je iznad svega. Budući da suci ne uspiju uvijek popratiti sve što se događa na terenu zbog brzine igre i broja lopti, primjenjuje se sljedeće: Igrajte fer i pružite podršku sudačkoj ekipi najbolje što znate i možete.  Nepoštivanjem Fair Playa osim što kvarite doživljaj igre igračima na terenu i gledateljima van terena, možete se dovesti u situaciju diskvalifikacije sa turnira!

 

2. Struktura igre:

Igra se 4 na 4 igrača na pravokutnom terenu podijeljenom na dva dijela. Teren je duljine 15 m, a širine 6 m.
 
 
Teren omeđuju rubne i zadnje linije, a prostor po kojemu se timovi smiju kretati je odvojen središnjom, odnosno centralnom linijom.
 
Igra se sa 5 lopti (lopte su obavijene pjenom i tekstilom, 18cm obujma, 130-150gr težine).
 
Utakmica traje 14 min. sa dva poluvremena (svako po 7 min.) i stankom između u trajanju od 1 min.
 
 

3. Otvaranje Seta:

Svaki tim na početku seta ima u posjedu 2 lopte, dok je 5. lopta postavljena na sredini terena - na centralnoj liniji. Svi igrači se nalaze iza zadnje linije svoje strane teren. Kapetani ekipa će odabrati svog najbržeg igrača koji će se boriti za petu loptu na centru terena. Na prvi zvižduk suca taj odabrani igrač iz svakog tima trči po postavljenu loptu na centru terena i pokušava osvojiti loptu.

Ukoliko jedan od trkača nagazi na centralnu liniju, loptu osvaja tim čiji igrač nije u prekršaju. Također ako jedan od trkača starta prije sučevog zvižduka, loptu osvaja tim čiji igrač nije u prekršaju. Nakon uspješnog osvajanja lopte, stvarna igra započinje obnovljnenim, tj. drugim sučevim zviždukom. Prvi napad mora izvršiti tim koji u posjedu ima 3 lopte.

4. Cilj igre:

Cilj igre je imati više igrača na terenu od protivničkog tima do isteka vremena seta (maks. 3 minute). To se može učiniti pogađanjem protivnika ili hvatanjem lopti. Ukoliko eliminirate sve protivničke igrače prije isteka vremena seta, set se završava, osvajate 2 boda i započinje novi set, a sama utakmica sastoji se od neograničenog broja setova. Nakon isteka vremena seta, sudac će zaustaviti igru i proglasiti rezultat seta. Tim koji ima više igrača u polju osvaja 2 boda, a u slučaju jednakog broja igrača na obje strane terena rezultat se proglašava neriješenim i sudac će svakom timu dodijeliti po 1 bod.

5. Eliminacija:

Postoje 4 načina na koji igrač može biti eliminiran:
 
A) Pogađanjem protivnika. Igrač koji je pogođen mora napustiti teren.
 
B) Hvatanjem bačene lopte. Igrač koji je bacio loptu tada mora napustiti teren.
 
C) Prekoračenje i gaženje bilo koje od linija terena (bočne, centralna i zadnja linija)
 
D) Sudačkom odlukom (ukoliko igrači ne bace lopte pod prisilnim potezom)
 
 

6. Hvatanje:

Hvatanjem se smatra uhvaćena bačena lopta koja je u čvrstom stisku i pod kontrolom hvatača bez da je prije toga dotaknula pod, zid itd. Uz činjenicu da bacač mora "izaći" nakon što mu je uhvaćena lopta, na teren tima hvatača vraća se već eliminirani igrač. Vrijedi i ukoliko i Vaš suigrač uhvati loptu koja se odbila od Vas. Igrač koji uhvati može i "požrtvovano" skočiti izvan granice terena, ali iz unutarnjih linija svog terena. Lopta mora biti ulovljena u zraku i u čvrstom stisku. Tada će bacač također morati napustiti igru, no u ovom slučaju i hvatač zbog prekoračenja granica terena dok se u teren hvatača vraća jedan od već eliminiranih igrača.
 
 

7. Pogodak:

Pogotkom se smatra kontakt bačene lopte sa bilo kojim dijelom tijela ili opreme igrača (ruka, stražnjica, prsa, glava, štitnik, kosa, dres, obuća...) izuzev dlana u slučaju blokiranja sa loptom te lopta nakon toga dodiruje pod, zid itd. Jedna lopta može izbaciti i nekoliko igrača ukoliko se odbije od jednog u drugog ili čak i trećeg te potom dotakne pod, zid itd.

8. Spašavanje suigrača:

Možete spasiti svog suigrača koji je pogođen hvatajući loptu koja je odbijena prije nego što dodirne pod, zid itd.

9. Blokiranje:

Ako u rukama držite loptu i blokirate loptu koju je protivnik bacio na Vas, smatra se da niste pogođeni. Međutim, ako Vam pri tome ispadne na pod lopta kojom ste blokirali, tada ste eliminirani i morate napustiti teren. Lopta Vas smije pogoditi u prste kojima držite loptu sa kojom blokirate, a svaki pogodak iznad zapešća smatra se pogotkom. Ukoliko svojom loptom kojom blokirate odbijete bačenu loptu u bilo koji dio svoga tijela i ta lopta dotakne pod, tada ste izbačeni. Također tako blokirana lopta se još uvijek smatra bačenom te može pogoditi druge igrače ili biti uhvaćena od strane oba tima. 

10. "Ribolov":

"Ribolov" je situacija u kojoj iz svoje zone možete rukom dohvatiti loptu izvan granica terena ili u protivničkoj polovici. To možete učiniti samo na način da niti jednim dijelom svoga tijela ne dotaknete suparnički teren ili vanjske granice.

11. Odlazak po lopte izvan terena:

Igrači mogu napustiti teren kako bi pokupili lopte koje su izvan granica terena. To mogu učiniti samo ako su prethodno podigli ruku u zrak  glasno najavili sucu "lopta". Po lopte se smije izaći samo sa zadnje linije terena, a isto tako se igrač mora i vratiti u teren. Igrač koji je napustio teren kako bi pokupio lopte izvan terena ne smije uzeti one lopte koje su na suparničkoj strani igrališta (iza centralne linije) niti one unutar svoje strane terena.

12. Rolanje:

Lopta se ne smije predavati protivniku rolanjem ili kotrljanjem u protivničko polje. Takva akcija kažnjava se eliminacijom tog igrača.

13. Prisilni potez:

Da bi se igra neprekidno odvijala i spriječilo gubljenje vremena, postoji pravilo prisilnog poteza. Ukoliko imate više lopti od protivnika sudac će Vam dati znak da izbacite minimalno onoliko lopti koliko je potrebno da protivnik dobije višak lopti. Vrijeme za izbacivanje lopti je 10 sekundi. Ukoliko igrači ne izbace loptu na vrijeme, igrači koji imaju lopte u posjedu biti će izbačeni. Npr. Tim ima u posjedu 5 lopti, i treba izbaciti min. 3 lopte kako više ne bi bili u prednosti broja lopti nad protivnikom. Ukoliko to ne učine, sudac će izbaciti svakog igrača koji nije izbacio loptu na vrijeme. Nakon isteka prvih 5 sekundi, sudac će dati znak "baci (br.#) lopte" i početi odbrojavati preostalih 5 sekundi.

14. Produžeci (Knockout faza):

Ukoliko je rezultat izjednačen nakon završetka regularnog dijela utakmice, igrat će se produžeci do eliminacije zadnjeg igrača protivničke ekipe. Međutim, postoje formati turnira u kojima su izvlačenja pobjednika dozvoljena.

15. Odbijena lopta:

Bačena lopta koja se odbije od protivničkog igrača i potom pogodi nekog od igrača Vašeg tima se još uvijek smatra bačenom loptom te su u tom slučaju oba igrača eliminirana.  

16. Eliminirani igrači: 

Igrači koji su eliminirani iz trenutnog seta se moraju maknuti izvan granica terena u označeni prostor pokraj terena te se u slučaju hvatanja lopte od strane svog tima vraćaju u teren redoslijedom kojim su izbačeni.
 
 
17. Rezervni igrači:
 
Rezervni igrači smiju dodavati lopte koje izašle van terena suigračima u teren i za njih vrijedi isto pravilo kao i za igrače unutar terena glede lopti van terena (vidi pravilo 11). Zamjene rezervnih i aktivnih igrača mogu nastupiti tek između setova, nikako za vrijeme seta. 
 
 

18. Kartoni:

Sudac može dodijeliti žuti ili crveni karton igraču ukoliko igrač:

- vrijeđa protivnika, suca ili gledatelja

ne pridržava se fair playa

- tijekom igre ulazi u direktan kontakt sa igračem suparničkog tima

- ulazi u rasprave sa sucem

- iz neposredne blizine namjerno pogađa protivnika u glavu

Ukoliko igrač dobije žuti karton tada se isključuje iz igre u trenutnom i slijedećem setu, a njegov tim u slijedećem setu počinje sa igračem manje.

Ukoliko igrač dobije crveni karton tada se isključuje iz igre iz trenutne utakmice i ima automatsku zabranu igranja u slijedećoj utakmici. U slučaju težih prekršaja takvog igrača će se isključiti iz natjecanja.

TOP