Što je to Dodgeball?? Plus zanimljivosti…

Što je Dodgeball?

Dodgeball je sportska igra u kojoj je glavni cilj pogoditi protivnički tim sa loptom ili uhvatiti loptu bačenu od strane protivničkog tima prije nego što lopta udari u pod.

Da li je sigurno?

Sigurnost je ista kao i u svakom drugom sportu – lopta je presvučena tekstilom ispod kojeg se nalazi 2mm pjene, tako da ne boli niti ozlijeđuje kada Vas pogodi. Znamo to, probali smo! 🙂 Isto tako, gađanje u glavu je kažnjivo, ukoliko je namjerno… Inače težina lopte je svega 200-tinjak grama što je čini laganom za bacanje.

Da li sam čuo ranije/negdje za Dodgeball?

Vrlo vjerovatno – možda ste pogledali film iz 2004-te godine “Pazi, Lopta” (Dodgeball: A true underdog story) sa glavnim glumcima Ben Stillerom i Vince Vaughnom. Tada je Dodgeball zapravo i krenuo u ozbiljniji razvitak po cijelom svijetu.

Gdje mogu igrati Dodgeball?

Zahvaljujući Dodgeball klubu Zagreb i pojedincima koji su sudjelovali u stvaranju prvog Dodgeball kluba u Hrvatskoj, sada Dodgeball možete zaigrati u Zagrebu. Slobodno nas nazovite ili kontaktiraj e-mailom. Više o upisima na https://dbk-zagreb.hr/upisi/

4 zanimljivosti o Dodgeball-u

  • Dodgeball je prvi put zaigran u Africi prije više od 200 godina. Umjesto mekanih lopti, igrači su bacali kamenje na protivnički tim. Ova vježba je služila plemenima kako bi se ohrabrivali za borbu sa drugim plemenima.
  • Trenutno se Dodgeball igra u 63 svjetske države i ukupan broj igrača prelazi 67 miliona.
  • Dodgeball je u Hrvatsku stigao 2018.-te godine i trenutno se pripremaju timovi za prva ozbiljnija natjecanja.
  • Dodgeball je u 2017.-toj godini službeno proglašen sportom (od strane GAISF-a – Global Association of International Sports Federations).
  • Najveća utakmica koja je uključivala 6.084 igrača odigrana je 2012. godine u Kaliforniji SAD.
  • Tijekom snimanja filma “Pazi Lopta” (Dodgeball: A true underdog story), Ben Stiller je razbio 3 kamere u jednoj sceni i pogodio svoju ženu u lice. Cijela glumačka postava provela je mjesec dana skupa samo vježbajući dodgeball.