Dodgeball Taktika i Savjeti

Dodgeball je jednostavna, brza i zabavna sportska igra. Postoji mnogo taktičkih varijacija od kojih se svaka može usavršiti kako bi tim što bolje izgledao na terenu u pojedinim situacijama. Odlike izvrsnog tima ili pojedinca nisu samo “sagni se, izbjegni, ispucaj i uhvati”.

Dodgeball utakmica je kao priča koja ne samo da treba biti dobro napisana, već treba biti i dobro ispričana. A svaka priča ima svoj početak, sredinu i kraj…

Početak igre – najbrži igrači trebali bi sudjelovati u “borbi za lopte”. A najbrži među njima u borbi za središnju loptu. Nije nužno da po lopte trče bacači, jer se lopte mogu brzo dodati bacačima preko napadačke linije koji onda mogu krenuti u napad. Ovisno o tome koliko lopti na početku imate u posjedu (2 ili 3), ili napadate ili se ostajete braniti.

Napad – kada odlučite napasti u početku, nije nužno ispucati sve lopte. Bitno je da ukoliko ste u prednosti broja lopti ispucate onoliko koliko je potrebno da tu istu prednost prepustite protivniku. Ukoliko imate 3 lopte u posjedu i odlučite 2 zadržati pokušajte što bolje pokriti igrača koji baca loptu. To možete učiniti zastrašivanjem protivnika lažnim zamahom, a ukoliko protivnički igrač ipak odluči brzo krenuti u kontranapad imate mogućnost i morate reagirati gađanjem. Nikada u početku igre nemojte pokušavati požrtvovnu igru. Korisniji ste svom timu na terenu, nego da letite i jurišate zrakom preko njega. Požrtvovna igra se u većini slučajeva isplati u situacijama 3 na 1; 4 na 1 itd…

Važno je napomenuti da tim konstantno treba pratiti omjer broja lopti na terenu. Nemojte si dozvoliti da Vas sudac opominje sa naredbom “Igraj (br.) lopti”, jer u tom slučaju imate samo 5 sekundi da reagirate. Gledali smo kako se čak i iskusni igrači na ozbiljnim natjecanjima zanesu i zaborave na prednost broja lopti i vrijeme suca. Zbog takvih se situacija može i izgubiti utakmica. Pokušajte kao tim ispucavati lopte prema protivnicima iz više kuteva, tako je protivniku teško fokusirati se. Pokušajte izbaciti protivničkog ponajboljeg igrača na početku svakog seta kako bi Vam kasnije bila olakšana igra. Slušajte trenera, jer bolje vidi situaciju na terenu od Vas samih.

Obrana – bitno je da se svi poredaju što bliže svojoj zadnjoj liniji. Nitko nikome ne bi trebao smetati u smislu zaklanjanja pogleda. U prethodnom članku smo opisali uloge Dodgeball igrača na terenu, pa se tako i poredajte. Razgovarajte, djelite si lopte, pripremajte kontranapad… Ne pokušavajte atraktivna hvatanja lopte, pogotovo kada ste u rezultatskoj prednosti. Hvatajte samo one lopte koje su upućene u vaše tijelo.

Završetak utakmice – ukoliko ste u velikoj bodovnoj prednosti, mirno privedite utakmicu kraju, bez previše rizika i nepotrebnih napada. Ne odugovlačite jer će Vas suci strogo sankcionirati, što može okrenuti tijek utakmice koji za Vas naravno nije povoljan. Ukoliko ste u zaostatku, igrajte brzo, agresivno, sa dosta rizika… dajte sve od sebe… u ovakvim situacijama nema kalkuliranja, već instiktivno i brzo djelujte. Ukoliko gubite na samom kraju utakmice pokušajte i Požrtvovnu Igru, nemate što izgubiti…

Bacački Savjeti:

 • Izvrsno je ukoliko možete uhvatiti loptu sa jednom rukom. Vježbajte i stisak koji je jako koristan kod preciznog bacanja.
 • Ciljajte protivnika ispod struka – kako bi izbjeli da lopta bude jednostavno uhvaćena.
 • Ciljajte u pojedinačnog protivnika – (protivnici su uglavnom poredani po svojoj zadnjoj liniji, brojite ih od lijeva prema desno – 1,2,3…) Igrač na krajnjoj lijevoj bočnoj liniji terena neka prozove broj koji ćete gađati.
 • Bacajte skupa – npr. tri lopte bačene odjednom je jako teže izbjeći od pojedinačnog bacanja. Najbolji timovi su oni koji su taktički najorganiziraniji.
 • Raširite se po terenu – tako imate mogućnost zbuniti protivnika jer bacate iz više različitih kuteva.
 • Priđite što bliže kraju neutralne zone kako biste smanjili udaljenost bacanja.
 • Ciljajte prvo najboljeg protivničkog igrača. Može Vam se činiti kao kontra efekt, ali najboljem igraču je najteže izbjeći Vaše gađanje kada je teren pun tj. kada su svi njegovi suigrači uz njega.
 • Nikad ne bacaj sam/a, osim ako si toliko siguran/na da ćeš nekoga pogoditi. Bacaš sam/a onda kada ostaneš sam/a na terenu ili tvoj tim gubi utakmicu u kojoj je ostalo malo vremena do kraja.

Hvatački Savjeti:

 • Nikada ne pokušavajte hvatati lopte koje su izvan dosega, nemojte slaviti hvatanje jer tada postajete ranjivi i neoprezni.
 • Hvatajte rukama, a ne prstima.
 • Lopta u naručju – apsorbirajte udarac lopte tako što ćete je pustiti u svoje naručje i sredinu tijela te je brzo i čvrsto stisnuti rukama. Slično kako to rade nogometni vratari.
 • Deflektirajte udarac lopte – tako što ćete ispružiti ruku prema lopti i dopustiti da Vas udari. Dok je lopta u zraku imate mogućnost sigurno izvršiti hvatanje. Lopta naravno ne smije dotaknuti ništa u svom letu osim Vas samih. Ovo nemojte činiti ukoliko niste talentirani za isto.
 • Ne skačite po loptu u pokušaju hvatanja.
 • Kada loptu držite u rukama a protivnik napada, to Vas obično čini metom. Ali ovo možete iskoristiti u svoju prednost. Kada vidite da loptu koja se kreće prema Vama možete uhvatiti, ispustite svoju loptu iz ruke ispred sebe na vrijeme i uhvatite protivnikovu. Ukoliko procijenite da protivničku loptu ne možete uhvatiti, iskoristite svoju loptu u ruci i branite se istom tj. blokirajte udarce.

,Savjeti za Izbjegavanje Lopti:

 • Raširite se što bliže zadnjoj liniji, ali opet ne preblizu kako pri izbjegavanju ne bi nagazili na liniju (linija nije sastavni dio terena!). Nikada nemojte stajati iza suigrača, jer ukoliko on izbjegne loptu jednostavno nemate vremena za reakciju.
 • Skačite! – mnogi igrači ce ciljati u vaše noge, i ako ste dobri skakači imate izvrsne šanse dugo ostati na terenu.
 • Raširite se ravnomjerno kako bi svatko od igrača u timu imao što više prostora za izbjegavanje.

Strategija Kontranapada:

 • Brzina – budite izrazito brzi. Element iznenađenja je Vaš prijatelj.
 • Bacanje ispod ramena je jedan od elemenata iznenađenja koji Vaš protivnik ne očekuje. Nakon ovakvog bacanja možete se brže postaviti u obrambenu poziciju.
 • Kontrirajte kao tim odmah nakon izbacivanja Vašeg suigrača. Možda će protivnici slaviti ili jednostavno pogledom ispratiti igrača koji izlazi i tako biti lakšom metom. U svakom slučaju ovo je još jedan od elemenata iznenađenja.
 • Pri kontri pokušajte nekoliko “lažnjaka” kako bi zbunili protivnika koji lako može izgubiti i ravnotežu.
 • Ukoliko Vi niste bili meta napada, a protivnici su sve lopte bacili prema Vašoj polovici, onda ste Vi prvi koji trebate skupljati lopte na terenu ili od strane svojih dodavača.

Svi na jednog (Vi kao jedan):

 • Bez panike – pet Vaših suigrača je ispalo. Odlično ste dogurali, ostali ste zadnja nada svoga tima u trenutnom setu. Jedino što Vam preostaje je da pokušate biti heroj 😀 . Nitko Vas ne može kriviti ukoliko budete eliminirani.
 • Izaberite lopte za hvatanje, nemojte pokušavati hvatat teške lopte. Kada uhvatite loptu ostanite nisko koji trenutak dok Vaš suigrač ne uđe u igru.
 • Vraćajte lopte protivniku, ali ne sve. Prema pravilima ukoliko imate većinu lopti u svom posjedu ili dohvatu imate 10 sekundi da bacite lopte na protivnika. Zato polako, jer ne želite ispucati sve lopte tako da protivnik ima na raspolaganju “višak” sa kojim će vas napadati…
 • Ostanite nisko – takav stav Vas čini manjom metom.
 • Ukoliko su sve lopte završile na Vašoj strani terena i niste pogođeni, možete krenuti u kontranapad. Morate biti iznimno brzi bacači i sprinteri za povratak na svoju zadnju liniju.
 • U ovoj situaciji je najvažnije pokušati uhvatiti loptu, jer je kontranapad iznimno rizičan (ukoliko Vam protivnik uhvati loptu set je završen).

Svi na Jednog (Vi kao svi):

 • Nema opuštanja – još uvijek niste pobijedili, dosta se timova u ovoj situaciji zna opustiti što može dovesti do preokreta.
 • Ne zaboravite na odbrojavanje – Imate 10 sekundi da bacite lopte ukoliko ste u prednosti istih.
 • Bacajte skupa, ciljajte nisko u noge.
 • Možete pokušati požrtvovnu igru samo ako ste izvrsno uigrani i sigurni ste da ćete izbaciti protivnika. Požrtvovnu igru nikada ne radite svi i nikada ne idete sami kao pojedinac, osim u slučaju kada je protivnik ostao bez lopti i nalazi se u povratku prema nazad.