Intervju sa Nikolom Plešom – trenerom Zapada

Prije svega čestitke na prvom mjestu po završetku polusezone… Smatrate li da će se rezultati iz zadnjih kola nastaviti i u drugom dijelu sezone?
– Hvala vam na čestitkama. Da naravno, smatram da će se ovakvi rezultati nastaviti i u drugom dijelu sezone, iako ćemo svi zajedno kao klub i ja kao trener DBK ZAPADA težiti ka još boljim rezultatima u drugom dijelu sezone.

Europsko prvenstvo je za nama, znamo da je Zapad dao dosta igrača Reprezentacije… Isto tako Reprezentaciju očekuje “Panonia kup” u Mađarskoj neposredno prije početka sezone. Hoćete li imati dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu igrača, tj. koliko će tako visoki ritam odigravanja utakmica utjecati na njihovu formu? 
– Tako je, kao sto ste i sami spomenuli Zapad je dao velik broj igrača reprezentaciji, to je ujedno i pokazatelj da Zapad ima vrhunske igrače i igračice u svom klubu. Također bi ovdje htio nadodati da osim sto je Zapad dao najviše igrača reprezentaciji da sam kao trener iznimno ponosan sto iz našeg kluba potječe i kapetanica ženske Dodgeball reprezentacije Blanka Genjga. Da, prije pocetka drugog dijela sezone neki od naših igrača odlaze u Mađarsku na Panonia kup što smatram jednim velikim plusom za svoje igrače i igračice kao i za cijeli klub. Na odlaske na velika natjecanja gledam kao na test za svoje igrače da se tamo pokaže kvalitet, a ujedno i skuplja iskustvo koje uvelike može pomoći klubu za daljnji razvoj igrača. Sto se tiče pitanja dali će tako visok ritam utjecati na formu igrača… Smatram da neće. Jer imamo dosta igrača koji nisu u reprezentaciji, ali koji mogu i žele se pokazat i dokazat u klubu sa kojima ću kao trener pokušati izbalansirati eventualni pad forme nekog od klupskih igrača koji su bili na kupu neposredno prije početka drugog dijela sezone.

DBK ZAPAD je maestralno odigrao zadnje kolo, ima li možda nekakva tajna pripreme za tu utakmicu?
– Hvala vam! Ne, nema nikakve tajne pripreme. Dodgeball je timski sport i ako se igra timski postiže se i rezultat, pojedinac sam ne može puno toga postići. U zadnjem kolu Zapad je pokazao da timskom igrom, međusobnom potporom, ohrabrivanjem suigrača se može postići ono sto svi u klubu očekujemo… a to je pobjeda. Tko zna možda je u tome tajna!!!

Što očekujete u nastavku sezone, trenutno ste prvi na tablici sa 3 boda prednosti nad rivalom DBK Zagrebom… Mislite li da možete izdržati pritisak i odvesti Zapad do prvog prvaka Države?
– Prvo mislim li dali Zapad može izdržati pritisak? Može definitivno. Ne kažem da će bit lako, ali izdržat ćemo do samog kraja kao ekipa jer to Zapad je od samog početka, kako na terenu tako i izvan njega. DBK Zagreb je iza nas i imaju vrhunske igrače i igračice kao i trenera, ali za prelazak u vodstvo tj. na vrh tablice trebat će im malo više od toga. Naravno ne smijemo zaboravit da je tu još i DBK Novi Zagreb koji iz kola u kolo podiže svoju igru po stepenicu više uz svoga trenera, tako da će se u nastavku sezone ipak i njih nešto pitati. Očekivanja Zapada u ostatku sezone su velika, zadržavanje prvog mjesta na tablici je jedno od glavnih. Uz njega ja kao trener očekujem da će moji igrači kako dosadašnji tako i neki budući dat sve od sebe da pokazu ono sto zapravo cijelo vrijeme i krasi DBK Zapad da smo ekipa i da ćemo to ostat do samog kraja sezone.

U prošlom dijelu sezone Vaši igrači su imali uglavnom upute za brzi start te bi odmah jurišali na protivnika. Kada bi Vas protivnik pročitao, uglavnom bi brzo gubili setove… Ako se protivnik ne bi snašao, tada biste i dobili utakmicu… Planirate li nastaviti sa takvim pristupom u drugom dijelu sezone? 
– To je bila jedna od taktika mene kao i mog pomoćnog trenera, koja naravno djeluje, ali kao sto ste i sami rekli dođe vrijeme kad protivnik pročita vaš plan tj. taktiku igre. Zato Dodgeball nazivaju: taktičkom igrom ili igrom nadmudrivanja. Plan mene kao trenera u drugom dijelu sezone je da svaki igrač da sve od sebe u svakoj utakmici koja dolazi, a prvenstveno da pokaže da je timski igrač.

Možete li izdvojiti utakmicu prvog dijela sezone koja Vas se najviše dojmila? 
– Svaka utakmica ima svojih čari, ali kad me već pitate ima li koja utakmica koja me se najviše dojmila bila bi to utakmica zadnjeg kola protiv našeg najvećeg rivala DBK Zagreb-a u kojoj su moji igrači pokazali da su ekipa. U toj utakmici bilo je i novih igrača koji su se dobro uklopili u tim, čemu su jako puno pridonijeli stari igrači svojom potporom i savjetima.

Kada počinju pripreme kluba, zna li se možda točan datum? 
– Točan datum priprema je 04.09.2019. Trenutno je u tijeku prozivka igrača za drugi dio sezone. No, kako Zapad ima dosta igrača koji igraju i za reprezentaciju i imaju obavezu i prema njoj priključiti će nam se naknadno.

Ima li mjesta u klubu za nove potencijalne članove?
– Dakako, svi koji su zainteresirani mogu posjetit našu Facebook stranicu “Dodgeball klub Zapad” ili nas zapratiti na Instagramu: dodgeball zapad. Tamo će dobiti sve potrebne informacije o klubu i njegovom djelovanju. Kao i informacije kako se priključiti našem klubu te kako početi trenirati jedan od najaktivnijih sportova na svijetu.