Tvoja Dodgeball Pozicija

Nakon nekoliko odrađenih treninga igračica i igrača Dodgeball kluba Zagreb, polako se kristaliziraju i mogu pretpostaviti njihove eventualne pozicije u timu. Iako Dodgeball nema službene pozicije igrača, ipak postoje uloge u timu za svakoga od njih. Taktički gledajući potrebni su Obrambeni i Napadački igrači.

Ako idemo detaljnije, onda to izgleda ovako:

  • Hvatači – Sudjeluju u obrambenim akcijama. Posjeduju izvrsne hvatačke sposobnosti, dobro “oko”, koordinaciju i refleks. Ova pozicija je iznimno važna, zato što samim hvatanjem rade dvostruki zgoditak-izbacuju protivničkog igrača i omogućuju ponovni ulazak svom suigraču. Mnogi zaboravljaju na njihovu važnost, iz razloga što rijetko zadržavaju lopte u rukama. Veliki svjetski Dodgeball treneri će nerijetko reći da je tim koji ima bolje hvatače u iznimnoj prednosti.

 

  • Kornerski igrači – Rijetko napadaju, samo kada se od toga može imati koristi. Uglavnom imaju defanzivne zadatke. Ponekad će poslužiti i kao žrtveni pijuni koji će zaštititi svoje najbolje igrače/igračice. Svaki tim ima dva kornerska igrača koji igraju u blizini kuteva vanjskih granica terena. Poželjno je da (kada to situacija dopušta) imaju loptu u ruci kojom će blokirati udarce i zastrašivati protivnike kada krenu u napad/kontranapad. Isto tako igraju zaštitničku ulogu prema svojim bacačima, koji su ranjivi nakon što pokušaju pogoditi protivnika i povlače se prema natrag.

 

  • Snajperi – Kao što se i da naslutiti, snajperi stoje blizu zadnje linije terena i upućuju brze udarce iz daljine sa odličnom preciznošću. Njihovo vrijeme za djelovanje je skraćeno, budući da tempiraju udarac u trenutku kada je protivnik najslabiji – u trenutku kada protivnik upućuje udarac ili nakon udarca u prvim koracima povratka u svoju zonu. Često iza leđa skrivaju loptu od protivnika.

 

  • Bacači – Ovi igrači/igračice koriste se većinom lopti u posjedu tima. Njihovo eventualno rukometno/vaterpolo/baseball iskustvo je poželjno, iako postoji mnoštvo skrivenih talenata. Uglavnom, za tu poziciju je potrebna snažna ruka. Često napadaju, ali isto tako pri svojem povratku postaju prvom metom protivničkog tima pri kontranapadu.

 

Postoje razne napadačke i obrambene varijacije taktike o kojima ćemo pisati drugi put. Ukoliko nema reda i poštivanja taktike, rijetko kada se može i pobijediti. Dodgeball je kod nas u začetku, ali izvan granica naše države ovaj sport je na profesionalnoj razini kako na organizacijskom tako i igračkom nivou.