Sunday, 13 December 2020 / Published in Nekategorizirano

Ne zaboravite – Lajk:

Saturday, 12 December 2020 / Published in Blog

Bilo da ste početnik ili profesionalac, sigurno ste dosta puta imali debatu sami sa sobom vezano uz opremu, tenisice ili štitnike za koljena.

U ovom članku dat ću Vam najbolje savjete vezane uz opremu a sve na osnovu dvije godine iskustva i isprobavanja raznih varijanti opreme.

Krenimo od temelja, odnosno od pete do glave…

Tenisice za dodgeball…

Toliko je različitih mišljenja, a i sam osobno sam mijenjao mišljenje kako sam isprobavao razne vrste tenisica. Probao sam košarkaške, rukometne, nogometne,… I konačno došao do nečega što me oduševilo, a ujedno podsjeća na kombinaciju sve tri gore navedene vrste.

Radi se o tenisicama NIKE REACT PHANTOM VSN 2 PRO

Ova tenisica je jednostavno fantazija osjećaja, reakcije…

Izvrsno prijanja za parket, odlično drži gležanj, i ono što me najviše oduševljava je to da imate kontrolirani osjećaj pri svakom koraku.

Vezice su skrivene i sigurno je da nećete imati problema sa otpuštanjem istih tijekom treninga ili utakmice. Cijela noga je lagano komprimirana, stoga treba paziti na zatezanje vezica kako ne bi prekinuli cirkulaciju.

Prednji dio tenisice dosta je plitak što omogućuje osjet igre na prstima koju dodgeball dosta zahtijeva. Stražnji dio je dublji i punjen najnovijom edicijom Nike React pjene. Doskok je vrlo bitna stavka u dodgeballu, i mogu reći da je taj segment igre izvrstan uz ovu vrstu tenisice.

“Dynamic Fit, collar” odnosno gornji dio tenisice oko gležnja lagano kompresira gležanj, a istodobno daje osjećaj nošenja sportske čarape.

Sve u svemu prema mojem osobnom iskustvu, izvrsne tenisice za dodgeball.

Slijedeće tenisice na koje ciljam u budućnosti su definitivno “SALMING HAWK”

Odlikuje ih izvrstan “grip”, odlično prijanjaju uz nogu i dosta su lagane.

Potplat “HexaGrip” s dva područja od 8 ° “LMSplus” omogućuje stabilnost tijekom višesmjernih pokreta.

Sadrže “Recoil ERF – Energy Rebound Foam”, najnoviju tehnologiju pjene koja omogućuje visoki povrat energije uz istodobni komfor.

Štucne kao sportske čarape

Iako na prvi pogled jednostavan i nepotreban dio opreme za dodgeball, ali štucne imaju svoju ulogu.

Današnje moderne štucne izrađene su raznom tehnologijom razvoja i znanstvenih istraživanja. Mogu olakšati uklizavanja, zaštiti kožu ili kompresirati mišiće potkoljenice koji su pod naporom tijekom utakmica.

Kompresija mišića potkoljenice je izrazito bitna stavka jer ih drži zagrijanima čak i tijekom stanke u poluvremenu utakmica.

Nije da je ključna stavka opreme na koju treba paziti, ali ako razmišljate o nekakvim sportskim čarapama, definitivno preporučujem da razmislite o kvalitetnim štucnama.

Štitnici za koljena

Dolazimo do jednog od najbitnijeg dijela dodgeball opreme – štitnici za koljena.

Svi znamo koliko je bacanje na koljena potrebno u dodgeballu i koliko je to bitan segment igre dobrog igrača. Prema tome, potrebni su Vam i dobri štitnici.

Za početnika je u startu bitno da ima bilo koje štitnike i da se privikne na njih i nauči spuštati na koljena. Što ste iskusniji to više koristite ovaj segment igre, a oni napredniji igrači sigurno žele nadograditi opremu boljim štitnicima (ako već nisu).

Osobno sam isprobao nekoliko vrsta, sve dok se nisam zadržao na “Rehband RX speed” štitnicima. Nakon njih, jednostavno – preporod koljena u igri…

Povoljnija varijanta su “Asics Gel Knieschoner” koje nisam osobno isprobao, ali su sve recenzije pozitivne i najnovija Asics gel tehnologija obećava.

Zaštitne podhlače – Protective underpants

Možda je nekome ovo nepotrebno, ali igrači koji se vole dosta bacati uživati će u slobodi i kreativnosti bez straha od ozljeda kukova.

Istodobno pruža dodatnu kompresiju nogu. Ne smetaju pri igri i neprimjetni su ispod hlačica dresa.

Suspenzor (za muškarce)

Bitna stavka za one koji otvoreno čekaju lopte za hvatanje. Naravno, neće Vam trebati sve dok se ne dogodi udarac lopte u nezgodno područje. Ali kada se to prvi puta dogodi, stvara se mali strah od ponavljanja istoga što se može spriječiti rukometnim suspenzorom.

Steznici/štitnici za lakat

Oni koji imaju problema s bolovima od konstantnog bacanja lopte, definitivno bi trebali isprobati stezanik za lakat koji istodobno radi kompresiju ruke i štiti od padova. Mnogi igrači koji su isprobali steznik svjedočili su prestanku ili smanjivanju boli pri bacanju lopte.

Kompresijska podmajica

Dodatak za one kojima je bitno ostati maksimalno zagrijan kroz trening ili utakmicu. Koristi se za idealno održavanje omjera topline i vlažnosti tijela pri naporima. Jednostavna podrška mišićima za brži oporavak nakon intenzivnog vježbanja.

Za kraj…

Naravno, sva ova oprema nije od izrazite važnosti za dodgeball, već sugestija prema mom osobnom mišljenju. Nekome su potrebni bolji štitnici, drugome nisu… Netko treba zaštitu kukova, netko nema problema sa istim…

Ako trebate nekakav savjet vezan uz opremu slobodno se poslužite ovim člankom i neometano uživajte u dodgeballu.

Thursday, 10 December 2020 / Published in Nekategorizirano

Misliš da si pun znanja o dodgeball-u? 🙂

Pokreni kviz i saznaj koliko zapravo znaš…

Tuesday, 01 December 2020 / Published in Blog

Svi smo upoznati sa obustavom amaterskog i rekreativnog sporta uzrokovano Corona virusom. Dodgeball je naravno isto zahvaćen, te od ožujka 2020. imamo probleme u organizaciji lige, utakmica, kupova…

Naime, iako dodgeball nije kontaktni sport, na utakmicama međusobno razmjenjujemo lopte i bacamo ih tj. hvatamo.

Ali trening možemo određivati na način da svaki igrač ima svoju loptu. Da loptu ne dijeli sa drugima, da se poštiva međusobna udaljenost igrača. Da se ukratko rečeno na nekakav način odrađuju individualni treninzi.

Ali naravno niti to nije dopušteno. Nema sluha čak niti za npr. bacača koplja koji se nalazi sam na poziciji bacanja te ispred i oko njega i inače ne smije nitko stajati iz razloga sigurnosti.

Dosta nelogičnosti…

Bitna stavka je da se treninzi omogućuju nogometašima, rukometašima i dr. koji se natječu u prvim i drugim ligama HR… Neshvatljivo zar ne? I ti igrači idu doma, druže se sa prijateljima izvan njihovog sporta i treninga, odlaze u šoping centre itd.

Dobro, čovjek uči dok je živ, pa tako i nacionalni stožer civilne zaštite treba učiti, ali nažalost na svojim pogreškama. Situacija je izvanredna i bilo kome bi bilo teško snaći se u ovakvoj situaciji, no ovo je stanje koje traje već 9 mjeseci a odluke u stožeru nadamo se ne donosi jedna osoba. Trenutne restrikcije koje su izrazito općenite za pojedina područja ukazuju na to da sve odluke možda i donosi jedna osoba ili je u pitanju naprosto nepostojanje stručnog kadra koje bi se adekvatno pozabavilo tim pitanjima.

Ne bi baš bilo normalno da netko tko nema veze sa bilo kojom strukom o kojoj odlučuje razlaže mjere na različite kategorije sportova i rangova. Isto bi mogli reći za bilo koju drugu oblast, ne samo za sport.

Ako poznajete na koji način funkcionira jedna grana sporta u odnosu na drugu, onda je moguće da ne biste donosili ovakve odluke. Ili bi jednostavno zabranili sve treninge svima, što bi možda i bilo u najboljem interesu svih građana RH.

Nadamo se da nacionalni stožer civilne zaštite surađuje sa stručnjacima, ili da razmišlja o budućoj suradnji sa onima koji stvarno poznaju oblasti o kojima se odlučuje…

Bilo kako bilo, osuđeni smo čekati novu odluku stožera i navijati za to da se ove brojke zaraženih smanje do 21.12.2020., kako bi se navedene mjere zabrana ublažile.

2020. godina je uskoro iza nas, a nadamo se da nova 2021. godina donosi stvarnu pobjedu u borbi sa Covid-19, te puno uspjeha svim hrvatskim sportašima.

Lajkajte našu facebook stranicu

TOP